Klik Untuk Mengetahui Lebih Lanjut

Wednesday, 27 June 2012

Pengalaman Temuduga SL1M Tabung Haji




Hari Ahad lepas aku berpeluang untuk pergi temuduga SL1M Tabung Haji KL...Sebelum aku pergi interview tu..Aku pun buat surveylah berkenaan dengan SL1M..Siap tebalkan muka tanya dekat orang-orang yang patut...Tanya pengalaman diorang..Tapi sorang pun tak respons..Tak tahulah aku sama ada diorang ni kedekut ke...Tak online ke...Sibuk ke..Wallahualam...

So, hari ni aku nak share dengan korang macam mana interview tu berlangsung..Bukan apa sebagai kenangan aku jugak dan panduan untuk siapa2 yang terlibat....

Interview tu terbahagi kepada tiga peringkat..Peringkat pertama adalah English Test..Ni dalam bentuk exam..Kena jawab soalan objektif...Jangan risau...Soalan dia tak susah dan tak senang..huhu...Berpeluh jugakla aku nak menjawab walaupun duduk dalam air-cond..Yelah..aku ni mana reti bahasa 'Obama' ni...

Peringkat kedua pulak temuduga Fardhu Ain..Ha, mulalah gelabah kau nak mengingat balik semua masa kita belajar kat sekolah...Sebenarnya apa yang ditanya semuanya yang kita lakukan hari-hari, setiap waktu..Cuma kadang-kadang kita alpa dengan semua tu...

Peringkat ketiga barulah sesi temuduga dengan panel...Hari tu aku kena masuk 5 orang sekali..Yela ramai yang datang nak interview..kalau buat sorang-sorang alamatnya sampai esok pun tak habis lagi...Ada discussion dalam group dan ada individual...So, be prepared with the strategic answer and don't be gabra ok!

Itu jelah yang dapat aku kongsikan...Entahlah berjaya ke tak pun aku utk masuk ke SL1M nih....Tunggu jelah keputusannya...huhu

Oh..sebelum aku lupa... tengok gambar kat bawah ni...

Ni salah satu scene dalam Titanic..Nak tahu lebih lanjut? Klik SINI...

7 Syaaban 1433H

34 comments:

Puteri Sulung said...

salam..saya nak tanya macam mana apply untuk skim latihan 1 malaysia ni..saya harap saudari dapat menolong persoalan saya ni

Anonymous said...

Salam nk tny..peringkt ke3 pny interview tu discussion dlm group tu dlm bi or bm?

Anonymous said...

sory lambat reply...peringkat ke 3 tu dlm dua2 bahasa...

Anonymous said...

bley kongsikan contoh soalan fardu ain yang diajukan? dan peringkat ke-3 ada berkaitan isu semasa ke?

riesa said...

awak dpt temuduga sl1m TH ke?soolan fardhu ain yg basic je.jgn risau.cth mcm hukum tajwid.tp tak tahulah kalau dh tukar konsep.

peringkat ke 3 pula tak tentu.depends pada penemuduga.

Anonymous said...

Assalamualaikum,trime ksh sgt2, atas perkongsian... barunampak mcm mane perjalannye... riesa dpt x?

azrina said...

Alhamdulillah, terima kasih :)
Moga Allah sentiasa murahkan rezeki awak dan keluarga.

Anonymous said...

bukan dapat tp saya ada nmpak post pasal sl1m TH Julai 2014 kt facebook.ada sesi temuduga terbuka.

riesa said...

Alhamdulillah dpt..tp trpaksa tolak tawaran atas sebab2 tertentu...

Azrina:mekasih awak..amin...

Anonymous said...

ALhamdulillah!!!thanx admin sebbab memg berguna sgt info nie..hehehe..all d best for all applicants ea! see u

Anonymous said...

salam..nak tanya..peringkat ke2 yg fardhu ain tu exam ke @ panel yg brtanya?

riesa said...

peringkat kedua tu panel yg tanya.sorang2.itu dulu.skrg tak tahu konsep mcm mana...

Anonymous said...

salam... ada tanya pasal menteri2 x?... isu semasa?

riesa said...

sahabat sekalian..temuduga SL1M ni bukan mcm temuduga kerja tau..kena ingat tu.temuduga kerja agak 'takut' sikit.masa saya dulu penemuduga tak tanya pulak menteri tu.apa pun depends pada diorang.penemuduga bukan sorang...so tak sama..

Anonymous said...

Salam nak tanya..

interview dengan panel tu soalan berkaitan apa ye? sebab esok saya pun nak pegi interview.. harap membantu tq.

Anonymous said...

salam..sekadar nk kongsi..

sy ade dgr yg iv 3 bhgn tu waktu dlu je sbb dr 8pg smpai 5ptg kan..yg sy nk pegi esok ni diantara pukul 8pg-2ptg..mmber sblm ni ckp xde soklan2 fardhu ain sbb die mnx bhgn pengurusan..tp utk esok ni..wallahu'alam..sy pon risau ni nk pegi esok..

Anonymous said...

Neves plak bca pengalaman awak ni. Esok sy pon bcdg nk pgi open iv th ...uhuukkk

Anonymous said...

yg pegi interview esok ni kat alor setar ke?10hb

Anonymous said...

Salam..sy pn igt nk p jgk intvw esok.. nk tnya intvw 3 tu psl isu semasa ke?

Anonymous said...

Salam..sy pn igt nk join esok. Sesi 8-2 tu smpat ke nk bt 3 sesi tu kn..mmbr awk ada gtau x, diorg tnya isu semasa or x? Nevesnyaaaa..

Anonymous said...

salam..
interview tu mmg kena stat dari pukul 8 ka..ataupun bleh p antara pkul 8 smpai 2ptg??

Anonymous said...

Nebesnya..ramai jgk nk pegi nie.,klo tnya mcm2 lg ape nk jawab ntah..btw article nie sgt mbantu,so nmpk jgk ape nk jadik esok nie..thanks riesa

NagaMerah said...

Haha. Ramai juga yang melawat sini. Sesiapa yang ada kawan yang pi yang KL nye, share-share la. Neves seh

riesa said...

salam semua..sorry lambat reply...siapa2 yg pergi iv hari ni,semoga berjaya ye. better pergi awal,dpt giliran awl.kalau pergi lmbt,entah pukul berapa nak habis.huhu

Anonymous said...

Keputusan temuduga biasanya berapa lama kena tunggu ya? Sis tunggu berapa lama?

mahirah said...

sis riesa: time awk dpt dlu dia call ke bgtahu dpt?

korg yg lain tahu x result temuduga ni dpt bila n bila program ni start? brapa org ye yg tbung hji nk sbenarnya? huhu

riesa said...

tak ingatla berapa lama tunggu...dulu dapat surat and kol dr TH...

mahirah said...

sis riesa: dulu time awk dia ada ckp x nk amik pelatih sl1m th ni berapa org? betul ke 100 org je?

riesa said...

yup..100 org je TH nak masa tu...skrg ni tak tahulah byk mana diorang ambil...ada pergi IV ke hari tu?

mahirah said...

ada pergi. sekarang tengah tunggu keputusan IV lg. IV haritu lain sikit mcm yg time awk. IV xde bkumpulan dh. sorg2 je. org yg dtg pulak tu ramai sgt. kalau dia nk 100 org je, mmg betul2 bertuah la 100 org yg dpt tu. hehe

riesa said...

mahirah-->cuba story perjalanan IV hari tu mcm mana.mana tau depan2 nanti saya nk try pulak...hihi ;-)

mahirah said...

mula2 daftar isi borang. pastu start dgn ujian bertulis eng. dia tanya psl SL1M dan apa yg kita expect in the future ttntg program ni.dia nk ringkas n padat. interview pertama sorg2. mcm sy dia byk tya psl diri. psl uni dgn kos. dia tunjuk 3 kad n dia sruh kita ckp apa2 in eng. mcm sy ada tya org lain dia ckp interviewer ada tya jugak psl isu semasa etc. gst sume tu. tp alhamdulillah sy xkena pulak tya psl tu. interview last interview fardhu ain. sorg2 jugak. dia sruh kita bca satu ptongan ayat. bca tulisan jawi. pastu tya soalan fardhu ain. mcm sy sy dpt soalan psl solat jama' & qasar dgn tajwid.tu je pngalaman interview sy. hehe

z4ki4h said...

As salam.. Boleh tau yg dh berjaya dpt sl1m ni.. Ape yg TH bg job masa training dgn diaorg ni.. Bt kerja dlm bidang kt ke @ buat tugas2 pejabat biasa? Dh hbis ade yg diserap trs dlm TH ke?

muhamad khalid said...

Assalamualaikum..nk tny ckit.soalan fardhu ain tu mcm ne..sbb sy de temuduga mggu dpn..sy mntk sbagai pemandu je..tp de soalan lisan fardgu ain.harap akak dpt share pengalaman temuduga tu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...