Klik Untuk Mengetahui Lebih Lanjut

Friday, 25 January 2013

Resepi Ayam Hailam..Meleleh ke?





Kebetulan tadi pergi shopping kat Mydin, aku ada beli cendawan shitake...Balik rumah tengok dalam peti ais  ada ayam..Kepala otak aku ligatla mencari resepi nak masak apalah ayam ni..Last-last aku masak ayam hailam..haha..Resepi emak yang diturunkan pada aku...


Tapi, bila dapat kat aku resepi ni..Aku suka ubah-ubah..Ikut suka hati aku dan ikut bahan yang ada kat dalam rumah...Kalau nak stick dengan resepi, memang tak termakanlah..Kena kreatif dan inovatif..Betul tak..haha..

Ok..resepinya...

-Beberapa ketul ayam
-Cendawan shitake / cendawan tiram (ikut suka nak letak byk mana)
-Bawang besar (sebiji dan dipotong bulat)
-Halia (dihiris halus)
-Bawang putih (3 ulas diketuk)
-Sedikit sos lada hitam, sos tiram dan serbuk lada hitam. (kalau takde pun takpe serbuk tu)
- Cabai merah / hijau
- Garam secukup rasa
- Sedikit daun ketumbar / sup / bawang (dipotong)
- Sedikit air

Cara memasak:

1. Tumis bawang putih dengan halia. Dah agak kekuningan masukkan ayam dan cendawan shitake. Goreng sehingga ayam kekuningan.

2. Masukkan sedikit air utk empukkan ayam dan didihkan sehingga ayam dan cendawan masak secukupnya. 

3. Kemudian, bubuh sos lada hitam, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam. Rasa ikut sesedap mulut anda.hihi

4. Lepas tu masukkan cabai dan bawang besar.

5. Last sekali masukkan daun ketumbar. Kalau nak kuah agak pekat boleh campur tepung jagung.

Siap!! Senang aje nak buat nih...

Cubalah ye...

-RiEsA-

Thursday, 24 January 2013

Penangan Gincu a.k.a Lipstik


Masa duk godek-godek FB tadi..Terjumpa satu post dari member berkenaan gincu...Aku ambik dan tempek kat sini...Tak tahulah kesahihan info ni 100% tepat ke tak tapi sebelum terjadi apa-apa..Baik kita aware dari awal kan?






ATTENTION WOMEN ...!!
Posted by Dr. Claudia Pirisi, Oncologist.

MEN:

Do not forget to pass this message to their wives, girlfriends, friends or colleagues.

WOMEN: Lip Care for using!

Dr. Elizabeth Ayoub, biomolecular and medical is issued an alert for lipsticks containing lead, which is a carcinogen.

Recently the brand 'Red Earth' decreased prices of R $ 67.00 to R $ 9.90!

Why? Because it contained lead.

The brands that contain lead are:

MARY KAY

CLINIQUE

EST√ČE LAUDER

SHISEIDO

RED EARTH (Lip Gloss)

CHANEL (Lip Conditioner)

MARK AMERICA

MOTIVES

LIPSTICK

A V O N

The higher the lead content, the greater the risk of causing cancer. After doing a test on lipsticks, lip was observed in the highest level of lead AVON. Care for those lipsticks which are supposed to have greater fixation. If your lipstick is fixed but is due to high levels of lead.

Take this test:
1. Put some lipstick on your hand;
2. With a gold ring on this lipstick pass it;
3. If the lipstick color changes to black, then you know that contains lead.

Please send this information to all your friends. to SHARE!!

Sumber: copy and paste..hihi

--RiEsA--

Maulidur Rasul



Sempena menyambut Maulidur Rasul esok di Surau Al-Muhajirin, Bandar Meru Raya, aku dengan mak pergi shopping barang kat Mydin petang tadi. Penuh dua troli..Tu pun tak cukup nak isi barang. Kena repeat pulak pergi beli lain..haha...

Teringat tahun lepas hari kenduri kahwin aku diadakan pada hari Maulidur Rasul..Sekejap je masa berlalu..Dah setahun...Tapi tahun ni berbeza sikit..Ada kehadiran orang baru bulan 5 ni..Insya Allah..Tak sabar rasa..Tapi dalam hati duk rasa berdebar-debar...huhu

Marilah kita sempena Maulidur Rasul ni..Sama-sama kita amalkan sunnah Nabi..Yang mana terdaya kita ikut dan mampu buat...Ambik keberkatan dengan sunnah Nabi..Ni tidak..Ramai yang memperkotak-katikkan amalan Nabi kita..Tak baik macam tu...Kalau dah tak nak buat, diam je..Jangan memandai nak kutuk-kutuk...OK?

Pesanan untuk diri aku sendiri dan kawan-kawan semua...Perjalanan pulang ke "kampung' kita makin dekat..Sama-samalah mantapkan lagi amalan kita ye...

Selamat Menyambut Maulidur Rasul kawan-kawan..Bagi yang berarak esok especially kaum perempuan..Jagalah tatasusila anda..Jaga aurat anda...^___^

Tuesday, 22 January 2013

I'm In Ipoh





Sejak menjejakkan kaki dekat Ipoh ni..Keadaan diri tak begitu bagus..Selesema, batuk dan sakit kepala...Tanda-tanda nak demam.. Itupun masih sempat tolong abah jual buah dokong.hihi..Balik rumah je terus terlentang kepenatan.. Mana taknya seharian aku duduk kat tengah panas..

Hari ni aku amik cuti...Demam..haha..Adik aku pulak yang jaga kedai buah...Sehari berniaga Alhamdulillah kutipannya agak memberangsangkan...Hari ni tak tahulah macam mana..Tunggu dia balik baru aku soal-siasat..

Alahai..Rindunya dekat En.Hubby...Dia tak balik Ipoh sama coz kerja..Aku diizinkan balik sorang2..haha..Bagus jugak..Boleh aku balik lama..Seminggu aku duduk kat Ipoh ni..kui2..Tapi kesian dekat En.Hubby..Sunyi katanya..Tak boleh nak sembang2 dengan baby..haha...Sabar ye abang..Nanti syg balik...

Baby dalam perut ni makin aktif..Gerak sampai kadang2 nampak pergerakan tu..Especially kalau letak bantal cute atas perut..Pergh..Nampak bantal tu terangkat..haha...Hari tu scan tak nampak lagi gender baby...Baby malu kot..Ikut sapa aku pun tak tau..huhu..Tak kisah sebenarnya lelaki atau perempuan...Cuma excited nak tahu..haha

Well...sekarang ni tengah ushar2 barang baby..Beli apa-apa yang patut dulu..Tak nak membazir...Kalau ikut hati tu semua yang berkenan kat hati aku nak beli...Tapi, ikut kata orang tua..Belilah mana yang diperlukan...Jangan membazir sebab baby ni cepat membesar..Betul jugak tuh...

Oklah..Nak buat tempoyak ni..Durian kat kebun masih ada...hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...