Klik Untuk Mengetahui Lebih Lanjut

Sunday 12 August 2012

Sedar Tak Sedar Dah Penghujung Ramadhan...




Pejam celik pejam celik, dah 23 hari kita berpuasa. Alhamdulillah. Semoga diberi peluang untuk menghabiskan Ramadhan kali ini dan bertemu kembali Ramadhan yang akan datang. Amin.

Beberapa hari lepas tetiba rajin untuk masak bergedil. Oppss...bukan berdegil ye..





Inilah hasilnya sebelum digoreng. Aku membuat sedikit kelainan dengan menggunakan daun pasli. Memang terangkat!

Bahan-bahan yang diperlukan:

1kg Ubi kentang (dipotong dadu)
Bawang besar (dipotong dadu)
Daging ayam (dicincang @ diblend halus)
Daun pasli @ Daun sup
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Telur ayam (dipukul)
Minyak untuk menggoreng
 
Cara-caranya senang aje:
 
1. Goreng ubi kentang yang dipotong dadu. Angkat dan toskan.
2. Masukkan  bawang besar, ayam, daun pasli, garam dan serbuk lada hitam dalam ubi kentang yang dah digoreng tadi. Gaul sebati dan lenyekkan.
3. Bentukkan bergedil seperti gambar di atas.
4. Celup ke dalam telur dan goreng sehingga masak.
5. Siap! Senangkan?

1kg ubi kentang boleh dapat lebih kurang 30 biji bergedil. Itu untuk saiz macam dalam gambar. kalau buat besar mungkin kurang dari 30 biji.

Sedap tau makan masa berbuka. Selamat mencuba!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...